KENNEL

Kennel ZornoiKuva: Palveluskoiralehden kansikuva toukokuulta 1971: etummaisena minä ja Noora.


Ensimmäisen koirani sain vuonna 1967
(saksanpaimenkoiran ja labradorin sekoitus). Innostuin oitis kouluttamisesta ja voitinkin useita palkintoja tuolla ”Nooralla” epävirallisissa tottelevaisuuskokeissa. Harjoittelimme myös jäljestystä. Nooran seuraksi sain muutamaa vuotta myöhemmin saksanpaimenkoiran ” Muusan”.Kuva: Pikkupirtin Alfred ja Santtu-poika 1980-luvun alussa kesäleirillä Porin lähistöllä.
Vasta 1976  perheeseemme hankittiin Koira,   - mustaterrieri. Sen aikainen mustaterrieri ei paljoakaan muistuttanut nykyistä; ei ulkomuodoltaan eikä luonteeltaan. Ainoastaan väri oli sama. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä.
Ennen ensimmäisen pentueeni syntymistä (1987) olin jo kilpaillut 3 mustaterrierillä ja tutustunut tuiki tuntemattoman venäläisen rodun mahdollisuuksiin harrastuskoirana : Extas Amanda Jk1, Pikkupirtin Alfred  Fin K VA  (jälki & yleiskoe), T VA, Pohj M VA, V-79 JK3 HK3 YK 3 SK 1 VK1 ja Grata Kans M VA ( ensimmäinen koko maailmassa)  Fin, N M VA V-87,-88 HK2 YK1 ). Pikkupirtin Alfred on edelleen rodun ainoa tottelevaisuusvalio ja 1983 saavutimme Mikkelin SM-kokeissa yleiskokeen 4. sijan, joka on  mustaterrierin korkein sijoitus kautta aikojen. Hiihdin myös kaksissa vetokokeissa vitosen; tuolloin 25 kg pulkka oli pakollinen.
Parillakymmenellä mustiskasvatillani on koulutustunnus jostain palveluskoirakokeiden maastolajista.
Jalostuspohjan laajentamiseksi  olen tuonut mustaterriereitä  pääosin entisestä NL:sta ja Venäjältä, mutta myös Ruotsista, Puolasta, Hollannista, Eestistä sekä Israelista; yhteensä  30 koiran verran.
Viennit ovat suuntautuneet Argentiinaan, Australiaan, Sveitsiin, Saksaan, Ruotsiin, Norjaan, USA:han, Eestiin, San Marinoon, Hollantiin, Tanskaan ja Espanjaan.
Kuva: Santtu ja  Dino
1981 perheeseemme Santtu-pojan kaveriksi liittyi pieni terhakka kääpiösnautseri ” Dino”
( Wigsand Z Dino Fin T VA M-84 ), joka vei vannoutuneen palveluskoiraihmisen ihan uuteen ulottuvuuteen.
Oli aivan uskomaton kokemus tehdä hommia minikokoisen eläimen kanssa ja päihittää nk. oikeat koirat ! Näin tapahtui monessakin kokeessa, mutta koko koirakansan tietoisuuteen pääsimme voitettuamme tottelevaisuuden Suomen mestaruus Messukeskuksessa vuonna 1984.

Useat kasvattini omistajat ovatkin innostuneet tokoilusta ja napsineet hyviä tuloksia.
Kääpiöitä minulle on tullut Tsekeistä, Ruotsista, Hollannista, Kanadasta, Latviasta, Italiasta ja Saksasta.

Olen myös tutustunut mustan snautserin kapasiteettiin ja  Petra ( Zornoi Petrushka Fin & Est MVA JK2 HK2 EK3 ) säilyy mielessäni mainioimpana parina temperamenttia ja teknistä osaamista vaativassa tottelevaisuus-osuudessa.  Sata lasissa  -ja silti  suorituksemme lähenteli useaan otteeseen 100 pisteen maagista rajaa. Tippa ( Zornoi Xantippa JK2 ) edusti sellaista intensiivistä keskittymistä jälkikapuloiden etsimisessä ja jäljellä pysymisessä kuin pidän ihanteellisena.
Muutama snautserikasvattini on saanut tuloksia toko:ssa, agilityssä tai Pk-lajeissa. Mainitsemisen arvoinen saavutus on Zornoi Shakiran ( Fi K VA Jk3 Hk3 EK3 Tk1) valmistuminen Suomen käyttövalioksi, ensimmäisenä ja ainoana snautserina ja etsintäkokeen SM-hopea Lahdessa 2011.
Mustat snautserini pohjautuvat tuonteihini Israelista ja NL:sta.

Kuvassa oikealla Piia ja käyttövalio "Kira"

Talouteeni kuului 90-luvulla valkoinen eestiläinen kaunotar, Etelä-Venäjän paimenkoira Pesaparki Zornoi Marion. Rotu on yksi pahamainesimmista laumanvartijoita, mutta kuten kaikki oman laumani koira sekin oli ystävällinen ja kohtuullisen sosiaalinen. Omat koulutustaitoni eivät riittäneet enempään kuin perustottelevaisuuden opettamiseen enkä usko, että lähtisin nykyisillä taidoillanikaan enempää yrittämään.Laumanvartijat eivät ole taajama- eivätkä lapsiperheiden sohvaperunoita. On vastuuttumuutta ottaa tai myydä  vaikeasti sosiaalistettavien rotujen edustajia  vain seurtakoiran virkaa toimittamaan tai lenkkiseuraksi. Vaikka kuinka kaipisi ns. haastetta elämäänsä.


Kuva: Hyvä me !
Koiranäyttelyissä olen tuttu näky koirieni kanssa, mutta ne eivät kuitenkaan ole koiraharrastukseni ”the Juttu”. Mustaterriereitten erikoisnäyttelyiden voitot  sekä muu näyttelymenestys kotimaassa ja ulkomailla tuntuu aina hyvältä, mutta tunnen olevani koirieni kanssa yhtä vain  Pk- tai tottelevaisuusharrastuksen parissa.
Tätä taustaa vastaan on loogista ajatella, että  kasvatustyötäni ohjaa vahvasti halu kasvattaa mustaterriereitä, joiden kanssa voidaan harrastaa erilaisia palveluskoiralajeja ja tottelevaisuutta.
Snautserirotujen kohdalla seurakoiramaiset ominaisuudet ovat etusijalla.
Ei sovi unohtaa nyky-yhteiskunnan muuttuneita koiranpitoa koskevia odotuksia, koskee myös mustaterrieriä: ystävällisyyttä ja avoimuutta ihmistä kohtaan, sosiaalisuutta oman lajin keskuudessa, yhteistyöhalukkuutta, erilaisten äänien sietoa ja yksinjäämistä.
Tavoite hyvä koira ja kiva koira ei aina onnistu, mutta tuntuu silti tavoittelemisen arvoiselta kombinaatiolta.

Koulutan kaikki omat mustaterrierini  -vain siten kykenen arvioimaan niiden  henkisiä ominaisuuksia ja kilpaillessani saan tietoa stressin sietokyvystä.
Koulutan koirani   ainoastaan pehmeitä arvoja  hyväksikäyttäen ja koiran omaa luonnetta kunnioittaen. (Kokemuksia mustaterrierin koulutuksesta ym asiaan liittyvästä löytyy ”Ajatuksiani”-sivulta).
Kouluttauduin 1980-luvulla palveluskoirakokeiden palkintotuomariksi ja tuomaroin usean vuoden ajan jälkeä, hakua ja tottelevaisuutta. Viikonloput tahtoivat kulua omaan kilpailemiseen ja näyttelyihin. Lisäksi vuorotyön ja pentujen hoidon sovittaminen tähän yhtälöön alkoi tuntua ylivoimaiselta ja ihan sovinnolla jätin tuomaritehtävät niille, joilla on enemmän aikaa.
Vuonna 1978 olin perustamassa Suomen Mustaterrierit ry:tä. Olen tominut  lehtitoimikunnassa, koe- ja kilpailutoimikunnassa, näyttely- toimikunnassa sekä useampaan otteeseen jalostustoimikunnassa.
Aktiivinen harrastustoiminta luo myös vastapainon raskaalle yli 35 vuoden rupeamalle sairaanhoitajana psykiatristen potilaiden parissa. Toimin esimiestehtävissä mielenterveyskuntoutujien asumispalveluyksikössä, jossa koirani ovat tulleet tutuiksi olennoiksi mielenterveydeltään epävakaiden asukkaiden keskuudessa.
Kunnioitan kasvattamieni rotujen rotumääritelmiä ja yritän siirtää kaikenlaiset ulkomuodon ylilyönnit ja muoti-ilmiöt syrjään.
Tavoitteenani on myös kasvattaa fyysisesti mahdollisimman terveitä koiria, jotka voivat täyttää paikkansa perheen täysivaltaisena jäsenenä tai kumppanina harrastustoiminnassa.
Pentueeni kasvavat sisätiloissa perheen keskellä. Eläinlääkäri tarkastaa ja siruttaa pennut ennen uuteen kotiin muuttoa. Jokainen pentu on ainutlaatuinen yksilö, jolle pyrin löytämään arvoisensa omistajan. Autan tarvittaessa jokaista pennun ostajaa koulutuksessa ja pyrin löytämään ratkaisuja myös ongelmatilanteissa.
Kirsti Pitkänen

Suomen Kennelliitto on myöntänyt minulle ensimmäisenä ja ainoana mustaterrierin kasvattajana Lauri-Vuolasvirta –palkinnon, joka on SKL:n korkein kunnianosoitus ansiokkaasta kasvatustyöstä.
Olen Suomen Mustaterrierit Ry:n kunniajäsen.
Hannu Pitkänen (3.4.1955 - 6.12.2007)
Kertoessani omaa tarinaani koirien parissa ( koulutus, kilpaileminen, näyttelyt, kasvatus, matkustaminen) en voi sivuuttaa Hannu Pitkäsen merkitystä siihen kaikkeen mitä "kennel Zornoi" on ja mitä minä olen.

Jo tavatessamme kouluaikoina minulla oli koira, kaksikin. Naimisiin mentyämme hankimme ensimmäisen mustaterrierin. Poikamme Santtu kasvoi koiralauman keskellä osallistuen matkoihin, näyttelyihin, kisoihin, leireihin yms muutaman vuosikymmenen ajan - hyväksi ihmiseksi kasvoikin.

Hannun kiinnostuksen kohde oli koiran, erikoisesti mustaterrierin luonne. Jo 70-luvulla hän kävi Pk-tuomarikurssin, myöhemmin ylituomarikurssin, sitten TOKO-tuomarikurssin ja valmistui luonnetestituomariksi toiselta Suomessa järjestetyltä kurssilta. Hän oli myös pätevöity kehäsihteeri. Pk- ja
TOKO-puoli ei niinkään kiinnostanut vaikka tuomaroi niissäkin sangen ahkerasti. Hannu oli elementissään yrittäessään löytää luonnetestattavan koiran ominaisuuksia. Hän oli erityisen pidetty tuomari, jolle tuotiin
koiria satojen kilometrien päästä. Tiesin, että koira on testattu oikein kun toisen testaavan tuomarin kohdalla luki: Hannu Pitkänen. Yhdessä myös koulutimme koiria, minä olin se kisaaja. Hannu istui
maalimiehenä kuusen alla, juoksi jälkiä ja antoi asiantuntevaa ja armotonta kritiikkiä tottiskentän reunalta.

Hannun kanssa matkustimme paljon vanhassa Neuvostoliitossa, sittemmin Venäjällä ja Euroopassa tutustumassa kasvattajiin sekä seuraamassa suurten näyttelyiden, kilpailujen ja kasvattajien mustaterrieritarjontaa ja hankkimassa tietoa rodusta. Hannu osallistui tuontikoirien hankkimiseen,
tietenkin rahallisesti, mutta mielellään kävi hakemassa ne matkojen takaa ( mm. itänaapurista, Balttian maista tai Manner-Euroopasta).

Hannu oli yhdistyksen perustajajäsen, joka toimi useiden vuosien ajan puheenjohtajana + muissa luottamustehtävissä, osallistui jokavuotiseen kesäleiriin, pönkitti yhdistyksen taloudellista tilannetta järjestämällä talkootöitä, toimi kaikenlaisten kilpailujen, luonnetestien yms ilmaisena tuomarina ja yleensäkin tepasteli siellä missä oli joku mustaterrieri-happeninki, kotimaassa tai ulkomailla. Hannu valittiin yhdistyksen 1. kunniajäseneksi. Hannu saattoi pöllähtää maasturillansa Rovaniemen näyttelyyn katsomaan miten hänen sijoitusuroksensa pärjää kehässä tai päättää, että olisi kiva päästä seuraavana aamuna Tallinnan kv näyttelyä seuraamaan. No, eihän tuo ole matka eikä mikään helikopterilla ! Nitran
mustaterrierisymposiumissakin tuli pöyrähdettyä. Käytiin useissa maailmannäyttelyissä pitkin Eurooppaa, joskus koirien kanssa, välillä ihan vain turistina.

Hannu osallistui myös pentueiden suunnitteluun, lähti kuskiksi astutusmatkoille, hoiti pentuja ja lenkitti aikuisia. Hän rakensi tarhoja, koiraportteja, pentulaatikoita, trimmauspöytiä. Vaikka kennel Zornoi on ja on aina ollut minun nimissäni on Hannun tiedot, taidot ja kontaktit maailmalla  siivittäneet  Zornoi kennelin
menestystarinaa.

Hannun rakkaus mustaterrieriin oli totaalista, aukotonta ja kaiken todellisuuden täyttävää. Kenellekään ei voinut jäädä epäselväksi mikä oli Ainoa Oikea Koira.

Itsenäisyyspäivän aamuna 2007 kun Hannun aika yllättäen loppui nostettiin kaikkiin Suomenniemen lipputankoihin liput salkoon , ei puoleenväliin vaan komeasti ja korkealle. Juuri niin kuin Hannu olisi halunnutkin !
Suurin koskaan elänyt mustaterrierin ystävä on poissa. Poissa on myös valtava määrä tietoa, taitoa ja kokemusta josta loputkin pikkuhiljaa oman sukupolvemme myötä painuu unholaan.
MENESTYNEIMMÄT ZORNOI KOIRAT

MUSTATERRIERI:
Fin Mva, JK2, HK1 Zornoi Anitra
Ch Mva Zornoi Altai
Fin&Est Mva, JK2, HK1 Zornoi Beria
MJV-90 Zornoi Bolshoi
EuV-91 Zornoi Bushan
FinV-90, JK1 Zornoi Beringa
Fin Mva, JK3 Zornoi Chabina
Fin Mva, JK2 Zornoi Drug
Fin Mva, FinV-93, JK2 Zornoi Fanatik
AKC Mva Zornoi Genji
Kans & Fin & S & Est & Lv & Dk Mva, Pohj.V, LvV-99, JK1, HK3, YK3 Zornoi Ljuba-Larissa
Kans & Pol Mva, MJV-95 AustriaV-97 IP1 Zornoi Orlov
Kans & Fin & S & Est Mva, JK3, HK1 Zornoi Rambo
Fin & Est Mva, JK2, HK2 Zornoi Rasputin
Fin & S & Est Mva, JK2, BH Zornoi Raisa
Fin Mva, JK1, HK1 Zornoi Rosa
PMV-99 Zornoi Tamara
N Mva, PMV-98, NV-98-99 Zornoi Trotski
FinV-98 -00, BH Zornoi Teresa
Fin Mva, JK2 Zornoi Tatjana
Fin Mva, SV-99, HK1 Zornoi Ursula
JK2 Zornoi Yksivain
Bh, JK1 Zornoi Zingar
S & FIN Mva, LvjV-99, LtujV-99, HK2, EK2, JK2 Zornoi Brina
Fin KVA, EK1, HK3, Kans & Pohj Mva, PMV-01, SV-01, Fin & S & N & Dk & Est Mva, Zornoi Bismark
American & Caribian Junior Champion Zornoi Julius
N Mva Zornoi Darii
FI M VA Zornoi Jaroslav
Fin Mva, FinJV-01, BH, JK1 Zornoi Jekaterina
Bh, JK1 Zornoi Briska
Aust Mva Zornoi Leonora
Aust Mva Zornoi Tanya
Aust M VA Zornoi the Tornado
Est JV, Est Mva Zornoi Tretjak
Fi & No M VA Bh NV-05 Zornoi Valentina
Fi M VA Bh Zornoi Rozov
Fi M VA Zornoi Anjuska
Pohj M VA Fi Se No M VA Bh JK1 TK 1 TK2  Zornoi Dobraja Doris
C.I.B. Fi & NO M VA JV-07 Zornoi Djanka
C.I.B Fi & No M VA Bh TK1 TK2 Jk1 HK1 EK1 Zornoi Graf Boris
Fi M VA Zornoi Einstein
Fi JV-10 Zornoi Ironman
HeJW-10 Zornoi Iceman
Ee J M VA Zornoi Illuzia
Fi M VA Tk1 Tk2 Bh Zornoi Jarostnaja Metel
Fi M VA Tk1 Zornoi Jeltsin
He JV-13 Zornoi Okeanos


Menestyneimmät tuonnit:
Kans&Fin&S&N Mva, FinV-86,87, HK2, YK1 Grata (Eesti)
Est Mva, EuV-91, FinV-91,92,94 EstV-93 Sonja from Maria (Venäjä)
FinV-91 Opes Ardshe (Venäjä)
Is Mva Sheila (Venäjä)
Fin Mva, HK1 Zornoi-Buran (Israel)
FinV-98, PMV-99, Kans &Fin&S&Est&Dk&Pohj. Mva, JK3 Aldersmoor Bogdan (Eesti)
Kans Mva, BaltV-98, SV-99 Jaguar-Tibia Filos (Puola)
Kans & Fin & EST & LV Mva, FinJV-00, FinV-02, -03, SV-00,-02,-04, LVJV-01, PMV-01, HK2, EK3 JK 2 TK1 Annushka (Eesti)
FinV-00, SV-00 Moskvorechie Gordey (Venäjä)
FinJV-00, Est Mva Nord Praid Umka Medved (Venäjä)
Est, N Mva, SV-02, EST JUN Mva, PMV-03 Malahovskiy Marat Zornoi (Venäjä)
Int, Fin, N, Est Ch, NordW-03, BH, JK2 Malahovskaja Milashka Zornoi (Venäjä)
Est, Dk Mva, FinJV-03, FinV-04, SV-04, PMV-04 Buslay (Eesti)
Kans & Pohj & No & Fi & Se M VA Bh JK1 Gårdarikets Darja Zornoi ( Ruotsi)
Kans & Fi & No M VA Lux J M VA Setextra Alek ( Ranska)

SNAUTSERI
Fin & Est Mva Jk2 HK2 YK3 Zornoi Petrushka
Fi K VA Bh Jk3 HK3 EK3 TJ1 Zornoi Shakira ( SM2  PK-etsintäkokeessa 2011)
JK2 Zornoi Xantippa
Fin Mva Zornoi Xenia
Bh JK3 HK2 Zornoi Kapitolina

MUSTA KÄÄPIÖSNAUTSERI
Fin&Est Mva Zornoi Jevgeni
Fin Mva Fin sg Zornoi Uskadara

VALKOINEN KÄÄPIÖSNAUTSERI
Fin & Est Mva Bamburs Ivory My Zornoi
Fin & S & N & Est MVA, SV-99, EstV-01 Pepalfas Chrystal Snow-Drop
Fin & Est & Rus Mva Kuuraparran Moritz
Fin & Est Mva Rex Zornoi Bianco Olgas
Fin, Ltu Mva LtuV-04,05 Zornoi Nikita
Bh Tk1 Tk2 Zornoi Yohji Yamamoto
Tk2 Zornoi Conan Barbarian  ("Nuno", kuvassa oikealla)

ZORNOI KENNELIN KASVATEILLA ALOITTANEET KENNELIT :
Kennel Bojai, Suomi - Zornoi Raisa
Kennel Dubinkaja, Suomi - Zornoi Rosa
Kennel Gårdarikets, Ruotsi - Zornoi Brina
Kennel Gordij, Suomi - Zornoi Briska
Kennel Karapuzin, Suomi - Zornoi Teresa
Kennel Yarrawon, Australia - Zornoi Leonora
Kennel Zvezdozka, Suomi - Zornoi Beringa
Kennel Zazou, Suomi - Zornoi Djanka